TIG lassen
Met TIG-lassen kan een zeer hoog kwaliteitsniveau van lassen worden bereikt. RoHa beheerst het lasproces van TIG-lassen volledig en staat garant voor zeer hoge kwaliteit. TIG staat voor Tungsten Inert Gas en wordt ook wel GTAW (Gas Tungsten Arc Welding) genoemd. Tungsten is de Engelse benaming voor de Nederlandse term wolfraam.
TIG-lassen wordt vooral toegepast in dunne plaat van aluminium en RVS, maar kan ook voor staal gebruikt worden. Daarnaast is het TIG-lasproces uitermate geschikt voor het aanbrengen van grondlagen.
TIG Lasproces
Het TIG-lassen is een lasproces waarbij de warmte wordt verkregen door een elektrische plasma-boog te trekken tussen de wolfraamelektrode en het te bewerken stuk materiaal. Op hetzelfde moment wordt er een draad dichtbij het smeltbad gebracht, wat dient als toevoegmateriaal. Vanuit het gasmondstuk wordt een inert beschermgas toegevoegd die het smeltbad moet beschermen tegen invloeden van buitenaf.
TIG lassen vraagt veel kundigheid van de lasser omdat er steeds met twee handen gewerkt moet worden. Eén om de lasdraad toe te voegen en de ander om de lastoorts vast te houden. Een goed alternatief voor het TIG-lassen is het MIG-lassen, waarbij ook met inert gas wordt gewerkt, omdat de draad automatisch wordt aangevoerd en tegelijkertijd dient als elektrode.
TIG-lassen met inerte gassen
Bij TIG-lassen wordt het smeltbad beschermd door een inactief gas (argon, helium). De elektrode van wolfraam slijt bij het TIG-lassen nagenoeg niet. In combinatie met een regelbaar pistool of pedaal kan de stroomsterkte bepaald worden. Dit is variabel in te stellen tijdens het lassen.
In tegenstelling tot MAG lassen is het gebruikte beschermgas bij TIG-lassen altijd een inert gas (edelgas). Andere gassen ontleden bij de zeer hoge temperaturen en geven reactieve stoffen die het materiaal aantasten.
De laskwaliteit die met TIG-lassen bereikt kan worden is zeer hoog. Het wordt echter ook als een moeilijke vorm beschouwt, omdat het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd moet worden. De lasser heeft – in tegenstelling tot het MIG/MAG lassen en het lassen met beklede elektrode – altijd twee handen nodig.
Voordelen en nadelen TIG-lassen
TIG lassen vraagt veel vaardigheid van de lasser. Daar staan een aantal grote voordelen tegenover:
Voordelen:
- Hoge laskwaliteit
- Geen bekleding, geen slak
- Geringe warmte-inbreng
- Hoge inschakelduur
- Goede bescherming tegen oxidatie
- Toepassing in alle posities
Nadelen:
- Windgevoelig
- Backing nodig bij het leggen van grondlaag
- Moeilijk beheersbaar door hoge afsmelt
- Corrosie moet vooraf weggeslepen worden
- Handmatige invoer vereist veel vaardigheid van lasser
RoHa – Roy Haamberg – Zenderseweg 81 – 7665 TL Albergen – M: 06-53792747 – E: info@roharvs.nl