06-53792747 info@roharvs.nl

Stiflassen – boutlassen

Stiftlassen is een bijzondere vorm van booglassen en wordt gebruikt voor de permanente verbinding van stiften en bouten aan werkstukken. Deze methode is zeer tijdbesparend omdat de elektrische boog direct tussen het werkstuk en de bout of stift wordt ontstoken, waarbij de vlakken van de boogingang en -uitgang samengesmolten worden. De twee metalen worden in gesmolten toestand licht samengedrukt en zijn daarmee permanent met elkaar verbonden.

Stiftlassen wordt over het algemeen onderverdeeld in condensatorstiftlassen en vlamboogstiftlassen. Fundamenteel verschillen beide methoden weinig van elkaar. Bij het stiftlassen met condensator ontlading, wordt de boog opgewekt door de ontlading van de condensator. Deze methode wordt met name voor dunner plaatwerk gebruikt, waarbij geen beschermgas nodig is. Bij de tweede methode, het stiftlassen met vlamboog of getrokken lichtboog, is er een diepere doorlassing nodig. De elektrische boog dient langer stand te houden om de dikkere materialen goed te verbinden, beschermgas is essentieel om de stift te beschermen tegen invloeden van zuurstof.

Condensatorstiftlassen

Bij deze methode moet aan de onderkant van de bout een kleine ontstekingstip aanwezig zijn. Op deze tip ontsteekt de boog en smelt zowel de tip als de onderkant van de bout. Het verkregen smeltbad is voldoende voor het plaatsen van de bout. Het condensatorstiftlasmethode is een zeer snelle lasmethode die bijzonder geschikt is voor dunne plaatdiktes vanaf 0.6 mm. Deze methode is geschikt voor lasbouten met een dikte van M3 tot M8 en een diameter van 2 tot 10 mm gebruikt.
Deze vorm van stiftlassen is zeer veelzijdig inzetbaar. Het wordt dan ook veel ingezet in de apparatenbouw, automotive, isolatiewerken en gevelbouw.

Vlamboogstiftlassen

De bout bevind zich bij de vlamboogstiftlasmethode in direct contact met het werkstuk. In deze positie wordt de bout onder stroom gezet en vormt samen met het werkstuk een gesloten circuit. Door het optillen van de bout ontstaat dan de, voor het smelten belangrijke, boog. Stift en werkstuk worden dan net als bij het condensatorstiftlassen samengevoegd.

Deze methode gebruikt men bij plaatdiktes groter dan 2 mm. Deze methode is geschikt voor bouten met een diameter van 2 mm tot 22 mm (M24). Ook het vlamboogstiftlassen is veelzijdig inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan de staalbouw, machinebouw, scheepsbouw en offshore industrie.

De vormen van de pennen zijn variabel. Schroefdraadbouten, grove schroefdraadbouten, binnendraadbussen of eenvoudige pennen kunnen met beide stiftlasmethoden aangebracht worden.

Vlakstekkers en isolatienagels kunnen enkel met condensatorstiftlassen geplaatst worden.

Kraagbouten, vlechtankers, aardingsbouten en betonankers zijn enkel door vlamboogstiftlassen te verbinden.

Bij stiftlassen moet het oppervlakte goed geleidend zijn. Daarom is het noodzakelijk dat, bijvoorbeeld, verf, roest of aanslag voor het lassen verwijderd worden. Zijn de platen gegalvaniseerd, moet men vooraf de mogelijkheid van lassen controleren.

Bijzondere vormen van stiftlassen

Een ander toepassingsgebied van stiftlassen is het Magnetic Rotating Arc of kortweg MARC-lassen. Hierbij wordt met een magnetische gedrongen boog gewerkt. Het is vergelijkbaar met het vlamboogstiftlassen, maar men gebruikt in plaats daarvan een roterende boog. Door het magneetveld word de energie gelijkmatig en geconcentreerd op het te lassen oppervlakte overgedragen.

Bij voorkeur worden hulsen tot een diameter van 30 mm gelast. Dit gebeurt zonder spatvorming en kromtrekken. Het is mogelijk om gasdichte en drukvaste lassen aan te brengen. Laag stroomverbruik, korte lastijden in combinatie met een korte blootstelling aan hitte garanderen een hoge kwaliteit en efficiëncy.

De voordelen van boutlassen

Er is geen sprake van lekken die zich, bij het schroeven van onderdelen wel kunnen voordoen. Vanwege de zeer korte lastijden treedt er weinig vertraging op. De verkregen verbinding is stevig en de warmtebeïnvloede zone is uiterst klein. Omdat nabewerken van gecoate en hooggelegeerde platen niet nodig is, is deze lasmethode zeer winstgevend.

  • Een hoge verwerkingssnelheid
  • Eénzijdige bevestiging op plaat zonder bout-moerverbinding of tapgaten
  • Geen sprake van temperatuurvervormingen
  • Kleine warmtebeïnvlode zone
  • Lassen op zeer dunne plaat

RoHa – Roy Haamberg – Zenderseweg 81 – 7665 TL Albergen – M: 06-53792747 – E: info@roharvs.nl