MIG/MAG lassen
MIG/MAG lassen behoort, net als TIG-lassen en BMBE-lassen, tot de booglasprocessen. Het verschil in MIG-lassen en MAG-lassen is het gebruik van type gas. Bij MIG-lassen maakt men gebruik van een actief gas en bij MAG-lassen een Inert gas. Doordat het gebruikte gas het enige verschil is, wordt het in de laswereld vaak als eenzelfde lasmethode gezien, namelijk MIG/MAG lassen.
MIG/MAG lassen wordt hoofdzakelijk voor ongelegeerde en laaggelegeerde staalsoorten ingezet. Aluminium en aluminium legeringen evenals hooggelegeerde en roestvaste staalsoorten behoren tot de materialen die door MIG/MAG-lassen verbonden worden.
Het MIG/MAG lasproces is alleen geschikt voor toepassing in gesloten ruimtes. Door wind- en weersinvloeden kan het beschermgas wegwaaien, wat oxidatie aan de lasnaad tot gevolg heeft. Een door oxidatie aangetaste lasnaad is van een lage kwaliteit, gevoelig voor roestvorming en onvoldoende sterk.
Vaak wordt dit lasproces voor de productie van voertuigen, voor tanks en leidingen of in de machinebouw ingezet. Ook in de scheepbouw en offshore industrie is het MIG/MAG lassen niet meer weg te denken. Omdat het proces geschikt is voor robotisering, in een hoog tempo gelast kan worden en omdat in moeilijke lasposities gelast kan worden. De lasnaden zijn sterk en er is weinig sprake van vervorming, waardoor nabewerkingen vaak niet noodzakelijk zijn.
Het MIG/MAG-lassen is een lasproces waarbij tijdens het lassen continu en mechanisch een draad wordt aangevoerd. Deze draad word door de contacthuls direct naar het werkstuk gestuurd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een elektrische boog gevormd. Het lasdraad dient enerzijds als elektrode en anderzijds smelt deze af en doet dienst als toevoegmateriaal.
Tegelijkertijd wordt er een beschermgas toegevoegd, die het smeltbad voor de invloed van zuurstof beschermd en voor een oxidevrije verbinding van de werkstukken zorgt. Het actieve gas reageert, in tegenstelling tot inert gas, ook nog met het smeltbad. Het nadeel hiervan is dat het de kwaliteit van de las beïnvloedt. Toch wordt dit vaak gebruikt omdat een actief gas (MAG) goedkoper is dan een inert gas (MIG).
In tegenstelling tot TIG-lassen, waarbij het lastoevoegmateriaal handmatig, dichtbij de elektrode, wordt toegevoerd, is de lasdraad bij MIG/MAG lassen zowel toevoegmateriaal als elektrode. Hierdoor kan er snel toevoegmateriaal worden toegevoegd wat de lassnelheid verbetert.
Voordelen van MIG/MAG lassen
MIG/MAG-lassen is één van de meest gebruikte lastechnieken. Het is een veelzijdig en productief lasproces. Bij MIG/MAG-lassen kan een hoge temperatuur en hoge neersmelt gerealiseerd worden. Daarnaast is het mogelijk om het proces te mechaniseren of zelfs volledig door robots te laten uitvoeren. Dit lasproces kan in alle lasposities plaatsvinden. Door de hoge productiviteit is het één van de meest toegepaste lastechnieken in de productieomgeving.
- Weinig warmte-inbreng
- Hoge lassnelheid
- Hoge inschakelduur
- Goede bescherming tegen oxidatie
- Toepasbaar in alle lasposities
Nadelen van MIG/MAG lassen
Metaallassen met gassen is gevoelig voor wind en kan daarom alleen in gesloten ruimtes plaatsvinden. Bij wind en tocht verwaaid het beschermgas, waardoor de las niet beschermd wordt. Het MIG/MAG lassen vraagt veel ervaring van de lasser. Bovendien moet de lasnaad voor het lassen vrij van roest te zijn.
- Windgevoelig
- Backing nodig bij het leggen van bepaalde grondlagen
- Moeilijker beheersbaar door hoge afsmeltsnelheid
- Corrosie moet vooraf weggeslepen worden
RoHa – Roy Haamberg – Zenderseweg 81 – 7665 TL Albergen – M: 06-53792747 – E: info@roharvs.nl